Mi is valójában a chlorella alga?
A chlorella alga egy édesvízi egysejtű alga, amely kimagasló tápanyagprofiljával hívja fel magára a figyelmet. Neve a zöld színére utaló „chloros” és a kis méretet jelző „ella” szavak összetételéből származik. Bár szabad szemmel láthatatlan, hatásaiban annál jelentősebb.
Miért szuperélelmiszer a chlorella?
A chlorella alga igazi tápanyag-koncentrátum. Kiemelkedően magas a fehérje-, vas-, B12 vitamin-, rost- és klorofilltartalma. Ez utóbbiból a természetben fellelhető egyik leggazdagabb forrás. A benne lévő teljes értékű fehérje az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Különösen értékes növényi fehérjeforrás lehet vegetáriánusok, vegánok számára.
A chlorella története
A chlorella alga tudományos karrierje az 1890-es években kezdődött, amikor a holland mikrobiológus, Martinus Beijerinck először izolálta ezt az egysejtű algát. Azonban a valódi áttörést az 1950-es évek hozták el, amikor a világ népességének rohamos növekedése ráirányította a figyelmet az alternatív, fenntartható fehérjeforrások kutatására.
Az ’50-es, ’60-as években számos tanulmány vizsgálta a chlorella tápértékét és a benne rejlő lehetőségeket. Japánban, a Tokói Egyetemen Dr. Fujimaki és Dr. Endo vezetésével zajlottak úttörő kutatások, melyek feltárták az alga kiemelkedően magas fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Amerikában a Carnegie Intézet kutatói, Dr. Spoehr és Dr. Milner szintén megerősítették ezeket az eredményeket, és rámutattak a chlorella potenciáljára az alultápláltság elleni küzdelemben.
Az 1960-as évek végén a NASA is felfigyelt a chlorellára, és a Closed Ecological Life Support Systems (CELSS) program keretében kezdték vizsgálni az alga alkalmazását az űrutazások során. A kísérletek bizonyították, hogy a chlorella képes oxigént termelni és a szén-dioxidot felhasználni zárt rendszerekben, miközben értékes tápanyagokat biztosít.
Az 1970-es, ’80-as évektől a chlorellát egyre inkább az egészségtudatos táplálkozás összefüggésében kezdték vizsgálni. Újabb kutatások tárták fel az alga méregtelenítő, immunerősítő hatásait, és megindult a kereskedelmi célú chlorella termesztés is Ázsiában és az USA-ban.
A ’90-es évektől a chlorella népszerűsége rohamosan nőtt világszerte, ahogy egyre többen fordultak a természetes egészségmegőrzés felé. Mára a chlorella a zöld étrend-kiegészítők piacának meghatározó szereplőjévé vált, számos formában elérhető a fogyasztók számára.
A tudományos érdeklődés a chlorella iránt azóta is töretlen. Az elmúlt évtizedekben több száz tanulmány jelent meg az alga egészségügyi hatásairól, a méregtelenítéstől az immunrendszer támogatásán át a krónikus betegségek kiegészítő kezeléséig. Bár még sok a megválaszolatlan kérdés, az eddigi eredmények alapján a chlorella ígéretes természetes szövetségesünk lehet az egészség megőrzésében.
A chlorella alga jótékony hatásai szervezetünkre
A chlorella fogyasztása sokoldalúan támogathatja egészségünket. A főbb területek, ahol pozitív hatásai érvényesülhetnek:
Méregtelenítés természetes úton
A chlorella alga egyik legfontosabb hatása a méregtelenítés támogatása. Egyedi sejtfalszerkezete képes megkötni a nehézfémeket és egyéb méreganyagokat, segítve azok eltávolítását a szervezetből. Különösen hasznos lehet nehézfémterhelésnek kitett emberek, például amalgámtömések viselői vagy szennyezett környézetben élők számára. A benne lévő klorofill segítheti a máj méregtelenítő működését is.
Emésztés és bélflóra támogatása
A chlorella oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre. Támogatják a rendszeres bélmozgást, a bélflóra egyensúlyát, és prebiotikus hatásuk révén táplálják a jótékony bélbaktériumokat. Mindez hozzájárulhat a hatékonyabb tápanyag-felszívódáshoz és az általános közérzethez.
Vitalitás és energia az algából
A chlorella alga gazdag vasban és B12-vitaminban, melyek esszenciálisak a vörösvértest-képződéshez és az oxigénszállításhoz. A benne lévő klorofill szinte azonos szerkezetű az emberi vér hemoglobinjával, így szerepet játszhat a vér minőségének javításában. Rendszeres fogyasztása segíthet az energiaszint és állóképesség növelésében, a vashiány tüneteinek megszüntetésében
Immunrendszer erősítése természetesen
Az algában található antioxidánsok (C-vitamin, klorofill, karotinoidok) védik a sejteket az oxidatív stressztől. Sejtfalának poliszacharidjai serkenthetik az immunsejtek aktivitását. A benne lévő B-vitaminok, vas és cink szintén alapvető fontosságúak az immunrendszer működéséhez. A chlorella erősítheti a szervezet természetes védekezőképességét.
Kinek ajánlott különösen a chlorella alga?
A fentiek alapján a chlorella alga hatása sokak számára előnyös lehet. Különösen ajánlott lehet az alga azoknak, akik:
- Szeretnék támogatni szervezetük méregtelenítő folyamatait és csökkenteni a környezeti terhelés hatásait
- Emésztési problémákkal, például székrekedéssel vagy irritábilis bél szindrómával küzdenek
- Növényi fehérjeforrást keresnek, például vegán vagy vegetáriánus étrendet követnek
- Vashiányra hajlamosak, vagy növelni szeretnék vérképző vitaminok és ásványi anyagok bevitelét
- Fokozott fizikai vagy szellemi igénybevételnek vannak kitéve, és szeretnék optimalizálni energiaszintjüket
- Erősíteni szeretnék immunrendszerüket a stresszel és a kórokozókkal szemben
- Lúgosító, antioxidáns hatású étrendkiegészítőt keresnek
Természetesen a chlorella egy biztonságos, természetes táplálék-kiegészítő, amelyet szinte bárki beilleszthet étrendjébe az egészsége és vitalitása támogatására.
A chlorella alga a mindennapi étrendben
A chlorella sokoldalúan beilleszthető mindennapi étkezésünkbe. Fontos megtalálni a számunkra legmegfelelőbb formát.
Por, tabletta vagy kapszula?
A chlorella beszerezhető finom por formájában, melyet könnyű smoothie-ba, turmixokba keverni. Akinek nem szimpatikus az íze, annak praktikus választás lehet a tabletta vagy kapszula. Utóbbiak egyszerűen adagolhatók, mellékízmentesek, utazáshoz is kényelmesek.
Adagolás és beviteli javaslatok
A chlorellát érdemes éhgyomorra vagy étkezések előtt fogyasztani az optimális felszívódáshoz. Ajánlott fokozatosan emelni az adagot, kezdőknek napi 500-1000 mg javasolt. Teljes dózisként általában napi 2-3 gramm ideális. Sokan kombinálják spirulina alga készítményekkel a komplex hatás érdekében. A nagy jódtartalom miatt pajzsmirigyproblémákkal küzdők konzultáljanak kezelőorvosukkal fogyasztás előtt.
Tippek a megfelelő chlorella készítmény kiválasztásához
Ahhoz, hogy a chlorella valóban kifejthesse áldásos hatásait, minőségi készítményt kell választani.
Feltárt sejtfalú chlorella a jobb hasznosulásért
A chlorella vastag sejtfala megnehezíti a tápanyagok felszívódását. Ezért fontos, hogy a termék sejtfal-feltárással készüljön. A „cell-wall broken” vagy „cracked cell wall” megjelölés erre utal. Előnyös a kíméletes, vegyszermentes eljárással készült változat.
Tiszta forrásból származó alga
A chlorella a szennyeződéseket is kiszűri környezetéből, ezért lényeges a termesztés kontrollált, tiszta körülményei. A megbízható márkák ezt független laborvizsgálatokkal igazolják. Érdemes a „heavy metal tested”, „non-GMO” jelölést is figyelni.
Megbízható gyártói háttér
A legtöbb minőségi chlorellát Japánban, Tajvanon vagy Koreában termesztik. A jó gyártók átláthatóan kommunikálnak a termék származásáról, gyártási folyamatairól, minőségbiztosításáról.
Természetes multivitamin és tápanyaggyár
A chlorella alga a természet koncentrált vitamin- és ásványianyag-forrása. Egyedülálló sejtszerkezete révén eredményesen támogathatja a méregtelenítést, emésztést, általános vitalitást és immunitást. Sokoldalúan beilleszthető étrendünkbe por, kapszula vagy tabletta formájában. A megfelelő minőségű készítmény kiválasztásához érdemes a sejtfal-feltárásra, tisztaságra és a megbízható gyártói háttérre figyelni – így maximalizálhatjuk a chlorella jótékony hatásait szervezetünkre.
Ezeket a készítményeket ajánljuk:
- Biomenü bio chlorella alga por – 250g
- Organiqa Bio Chlorella tabletta – 250db
- Biorganik Bio chlorella tabletta – 100g